Tequila

Większość spytanych osób, a już na pewno 100% spytanych mężczyzn, na pytanie z czym im się kojarzy Meksyk odpowie bez wahania, że z tequilą. Dlatego, jak tylko trafiła się okazja, pojechaliśmy do mekki smakoszy wódki z agawy, miasteczka Tequila położonego godzinę jazdy autobusem od Guadalajary. Jadąc tam widzieliśmy plantacje agawy, z której wytwarza się słynny napój.

Tequila
Tequila

Sama miejscowość jest bardzo ładna, wygląda jak typowe meksykańskie miasteczko. Kolorowe domy, mężczyźni chodzący w kapeluszach i to, co czyni to miasto słynnym na cały świat – fabryki tequili. Zwiedziliśmy słynną gorzelnię José Cuervo, gdzie zobaczyliśmy, jak wygląda proces produkcji tego napoju. Fajna sprawa stać w miejscu, gdzie w beczkach jest przechowywanych milion litrów tego napoju. Przy okazji dowiedziałem się sporo o gatunkach i sposobie picia tequili. Oczywiście sposób z limonka i solą jest wynalazkiem gringo, żaden szanujący się Meksykanin tak tego nie pije. Tequila powinna być pita podobnie jak nasza wódka, ale nie schłodzona, tak, aby można było wyczuć jej aromat i smak. Bo dobra tequila ma smak i aromat. Nie mogłem sobie odmówić uczestniczenia w profesjonalnej degustacji tequili. Degustację prowadziła pracownica José Cuervo (fajną ma pracę). Tequila, w zależności od czasu leżakowania, dzieli się na zwykłą (białą), leżakującą 15 dni w beczkach, reposado (leżakująca 3-9 miesięcy) i añejo, która leżakuje 12 miesięcy. Im trunek dłużej leżakuje, tym ma łagodniejszy smak i zapach oraz nabiera złotego koloru. W czasie degustacji postawiono przed nami 3 kieliszki z tequilą – od zupełnie przeźroczystej po ciemno złotą – po kolei była to tequila biała, reposado i añejo. Różnica w smaku była kolosalna. Ta biała była paląca, reposado była dużo łagodniejsza, a añejo była wspaniała. Można ją łatwo rozpoznać rozprowadzając ją po ściankach kieliszka. Jest tak gęsta, że ściekając po ściance tworzy charakterystyczne zacieki, tak zwane łzy. Kupując tequile, trzeba zwracać również uwagę na napis 100% agave, ponieważ tylko on gwarantuje, że pochodzi ona tylko z agawy. W przeciwnym wypadku udział agawy może być nawet tylko 51%. Wszystkie te zasady są opisane w odpowiednich przepisach i kontrolowane przez komisję ds. produkcji tequili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *